Voordat je een product of dienst koopt, kijk je waarschijnlijk meerdere keren op verschillende websites rond om een geïnformeerde beslissing te kunnen nemen. Een sterke leadgeneratie strategie kan ervoor zorgen dat je merk de aandacht van potentiële klanten aantrekt voordat ze de knoop hebben doorgehakt. Sterker nog, dit marketingproces kan je business vooruit helpen, zorgt ervoor dat je boven de ruis uitkomt en relaties op kunt bouwen met gebruikers en klanten. Daarom is het belangrijk dat je een leadgeneratie strategie van het hoogste niveau hebt.
Wat is een lead?
Laten we beginnen met de basis. Een lead is iemand die interesse heeft getoond in de producten of diensten die jij aanbiedt, maar misschien nog niet klaar is om te kopen. Deze mensen hebben mogelijk hun contactinformatie achtergelaten en een paar keer op je website rondgekeken, maar je hebt geen idee of ze al dan niet echt geïnteresseerd zijn om in de toekomst klant te worden.
De volgende stap is om deze leads te kwalificeren en om te zetten in prospects – personen die goed bij je bedrijf passen en tekenen van kopersintentie vertonen.
Wat is leadgeneratie?
Leadgeneratie is het proces waarin je je doelgroep aantrekt en aan je bindt tot ze zover zijn om hun informatie aan je te willen geven. Je kunt dit bereiken door doelgericht verkeer naar je website te leiden, hun informatie te verzamelen en degenen warm te houden die aansluiten bij je buyer persona’s – zodat je een sales pipeline kunt ontwikkelen en vullen.
Leadgeneratie is een belangrijke groeimotor voor B2B bedrijven. Het is een strategie waarmee je marketing en sales op één lijn zet, je salesmedewerkers een bewezen framework meegeeft om te gebruiken en voor je merk kwalitatieve leads genereert. Dus het samenstellen van een succesvolle leadgeneratie strategie staat als het goed is boven aan je lijst met prioriteiten. Maar hoe pak je dit precies aan?
3 stappen om je leadgeneratie strategie van de grond te krijgen
Voordat je een strategie kunt toepassen die bedoeld is om gebruikers aan te trekken, moet je eerst weten wie je klanten zijn. Maak dus buyer persona’s van je ideale klant, aan de hand van kwalitatieve en kwantitatieve data over je huidige of gewenste consumenten. Met dit proces zal je je marketingactiviteiten aanscherpen door in te zoomen op de mensen in je doelgroep, de belangrijkste uitdagingen waar zij mee zitten en hoe ze jouw product of dienst in kunnen zetten om hun obstakels te overwinnen en hun doelen te bereiken.
1. Gooi een wijd net uit om leads aan te trekken en te vangen
De eerste stap van iedere leadgeneratie strategie is het creëren van bewustwording. Dit houdt in dat je de interesse van gebruikers wekt en, uiteindelijk, hun informatie verzamelt. Er zijn verschillende manieren waarop een merk dit aan kan pakken. Bijvoorbeeld met:
- Search Engine Optimalisatie
- Google Ads campagnes
- Social media campagnes
- Email marketing
- Content marketing
Combineer verschillende tactieken om tot de beste resultaten te komen. Het belangrijkste is om tijdens deze fase een wijd net uit te gooien op basis van je buyer persona’s en op die manier verkeer naar je website te krijgen. De meeste bezoekers zullen in dit stadium nog niet klaar zijn om een aankoop te doen, maar deze eerste kennismaking met je merk is cruciaal om een relatie op te bouwen.
Weten welk bedrijf je website bezoekt?
Probeer onze Leadinfo software 14 dagen gratis uit!
2. Zet klantmagneten in om de gegevens van websitebezoekers te achterhalen
Als een gebruiker interesse heeft getoond, is de volgende stap om deze websitebezoekers om te zetten in leads. Om dit te bereiken, kunnen bedrijven retargeting tactieken gebruiken in combinatie met klantmagneten – tools of documenten met een enorme waarde, die mensen in ruil voor hun contactgegevens gratis kunnen aanvragen. Klantmagneten gaan over het algemeen meer de diepte in dan het originele stuk content wat de bezoeker aantrok. Denk bijvoorbeeld aan:
- How-to video reeks
- Gratis proefperiode
- Webinar
- E-book
- Whitepaper
- Interview met een expert
Deze gratis documenten versterken het vertrouwen wat consumenten in je merk en aanbod hebben, waardoor je daadwerkelijk een e-mailadres krijgt met toestemming om contact op te nemen. Leadgeneratie software kan een mooie aanvulling zijn. Hiermee identificeer je ook de websitebezoekers die niet hun gegevens achterlaten en kun je dus nog meer potentiële klanten identificeren.
3. Tijd om leads te kwalificeren
Nu je met succes de informatie en contactgegevens van je websitebezoekers hebt achterhaald, is het tijd om de kwalitatieve leads – degenen waarvan de kans het grootst is dat ze een aankoop doen – te identificeren. Zo voorkom je dat je tijd en geld verspilt aan minder interessante leads.
Een manier om dit te doen is door aan iedere lead een score toe te kennen. De meeste CRM en leadgeneratie software producten hebben hier een functie voor. De leadscore is het aantal punten wat wordt toegekend aan elke prospect in je databank en wordt gebaseerd op je buyers persona’s, de eigenschappen van het bedrijf en de mate van betrokkenheid van de gebruiker tijdens de verschillende contactmomenten. Met deze score kun je uitpluizen wie klaar is om te kopen. Dit stelt je in staat om de meest veelbelovende leads met een goede dosis zelfvertrouwen te benaderen, wetende dat ze al op de hoogte zijn van en geïnteresseerd zijn in je bedrijf.
Ps. Wil je je leads ook gemakkelijk kunnen kwalificeren? Dat kan met onze software! Probeer Leadinfo 14 dagen gratis uit.
Blijf in beweging
Leadgeneratie staat bovenaan de lijst voor iedere marketeer. Het proces lijkt misschien intimiderend, maar met een beetje voorbereiding en contentcreatie, fiets je zo met je bedrijf door deze drie stappen heen. Van doelgericht verkeer naar je website leiden tot het verzamelen van hun informatie en het kwalificeren van de heetste leads. Vergeet niet om af en toe iets te veranderen of verbeteren in je proces zodat je zeker weet dat je een winnende strategie in handen hebt.