Wat zijn intent data van klanten?
Intent data geven aan hoeveel interesse potentiële klanten in een specifiek product of dienst tonen terwijl ze surfen op internet. Deze data omvatten de zoekopdrachten van prospecten, bezochte pagina’s en bekeken content.
Welke 3 soorten intent data zijn er?
Intent data zijn grofweg onder te verdelen in drie soorten. Ze kunnen alle drie bedrijven helpen die hun omzet willen verhogen:
First-party intent data: zijn data die je zelf verzamelt door directe interacties tussen jouw bedrijf en je klanten of prospecten op te slaan.
Second-Party en Downstream intent data: worden verzameld door samen te werken met andere bedrijven door data te delen om zo inzicht te krijgen in een breder scala aan potentiële klanten.
Third-party intent data: zijn gegevens die externe bronnen verzamelen; denk daarbij aan sociale media of platforms die online gedrag volgen.
Gebruikmaken van alle soorten intent data geeft bedrijven een uitgebreid inzicht in de interesses en het gedrag van hun publiek. Daarmee zijn gepersonaliseerde berichten te maken wat de conversiegraad verhoogt. Laten we alle soorten intent data van dichtbij bekijken.
Wat zijn first-party intent data?
First-party intent data worden gemeten uit de directe interacties tussen prospecten en een bedrijf. Deze data worden verzameld door mensen te identificeren via hun e-mail-, IP-adres of apparaat identificatienummer. Deze gegevens zijn te verkrijgen via formulieren en cookies op de website van het bedrijf. Het intentieniveau wordt vervolgens bepaald door de interacties te bekijken die aan deze e-mails, IP-adressen of apparaat identificatienummers zijn toe te schrijven. Met first-party intent data krijgen bedrijven inzicht in de interesses van potentiële klanten. Door te kijken naar browse-gedrag zijn producten of diensten waarin bezoekers geïnteresseerd zijn te achterhalen. Deze informatie helpt bedrijven om outreach-inspanningen te personaliseren en de klantbetrokkenheid te verbeteren.
First-party intent data worden rechtstreeks verzameld uit de interacties van prospecten met het bedrijf. Omdat de data afkomstig zijn van mensen die al interesse in een bedrijf hebben getoond, is de kans hoog dat de data zeer relevant en nauwkeurig zijn.
Mensen zijn te identificeren aan de hand van hun e-mail of IP-adres. Daarnaast kunnen bedrijven first-party intent data verzamelen door websitegedrag te volgen, social media-interacties te monitoren met een Customer Data Platform (CDP) en door het openen van e-mail en click-through rates te meten. Door data te verzamelen uit meerdere bronnen krijgen bedrijven meer inzicht in de interesses en motivatie van potentiële klanten.
First-party intent data kunnen ook helpen bij het opzetten van gepersonaliseerde sales- en marketingcampagnes. Bedrijven die zien in welke producten of diensten een prospect geïnteresseerd is, kunnen berichten en aanbiedingen daarop afstemmen. Dit verbetert de engagement, leidt tot hogere conversieratio’s en vergroot de klantloyaliteit.
Over het algemeen kunnen first-party intent data een krachtige bron zijn voor bedrijven die zowel hun sales- en marketingstrategie als de impact van hun teams willen verbeteren. Met inzichten uit directe interacties met prospecten onderbouwen bedrijven beslissingen beter. Ze zien hoe ze hun doelgroep kunnen bereiken en boeken betere resultaten.
Wat zijn Second-Party intent data?
Second-Party intent data verwijzen naar data die een ander bedrijf verzamelt om ze vervolgens op een wederzijds voordelige manier met je te delen. Meestal delen bedrijven met een vergelijkbare doelgroep of uit complementaire branches data op deze manier met elkaar.
Stel bijvoorbeeld dat jouw online winkel buitensportartikelen verkoopt. Je zou dan kunnen samenwerken met een bedrijf dat outdoor avontuurvakanties verkoopt. Toegang tot de klantdata kan jullie allebei helpen om de doelgroep beter te begrijpen en gerichte marketingcampagnes op te zetten.
Onder Second-Party intent data vallen ook Downstream intent data. Die worden verzameld door externe bronnen zoals dataproviders, uitgevers of online platforms. Deze data kunnen inzicht geven in het gedrag van consumenten nadat ze jouw website hebben verlaten of op een andere manier met jouw merk hebben geïnteracteerd. Uit dit soort data kun je patronen in consumentengedrag filteren. Je achterhaalt bijvoorbeeld welke content ze bekijken of welke andere producten ze vaak kopen.
Je zou bijvoorbeeld voor jouw online winkel Downstream intent data kunnen gebruiken om te achterhalen welke klanten onlangs de website van een concurrent hebben bezocht. Met deze informatie kun je gerichte advertenties plaatsen of gepersonaliseerde productaanbevelingen geven om die klant te verleiden naar jouw winkel te komen.
Second-Party en Downstream intent data bieden waardevolle inzichten in het gedrag van consumenten en bedrijven. Ze helpen je om meer gerichte marketingcampagnes op te zetten. Zorg wel dat je deze data ethisch gebruikt en blijft voldoen aan de relevante regelgeving en privacywetten.
Wat zijn third-party intent data?
Third-party intent data omvatten alle informatie van externe bronnen die je meer inzicht kunnen geven in koopintenties, markttrends en klantgedrag. Er zijn verschillende manieren om deze data te verzamelen. Het is cruciaal dat de bron betrouwbaar en transparant is.
Deze data omvatten onder andere browse-gedrag, zoekopdrachten en andere online activiteiten die wijzen op een mogelijke interesse in een product of dienst.
Eén van de belangrijkste voordelen van third-party intent data is dat het meerdere bronnen heeft. Zo krijg jij een breder en genuanceerder beeld van de interesses en intenties van kopers. Je kunt potentiële klanten vinden die nog niet direct met jouw merk hebben geïnteracteerd, maar die wel interesse hebben in vergelijkbare producten of diensten.
Er zijn verschillende manieren om aan third-party intent data te komen. Je kunt het onder meer vinden op datamarktplaatsen, bij providers en op uitwisselingsplatforms. Het is belangrijk om samen te werken met een betrouwbare bron die transparant is over de ingezette verzamelmethoden. Dan ben je er zeker van dat de data die jij gebruikt betrouwbaar en nauwkeurig zijn.
Over het algemeen zijn third-party intent data een waardevol hulpmiddel voor bedrijven die hun potentiële klanten beter willen begrijpen om zo de bedrijfsinkomsten te verhogen.
Het belangrijkste verschil
De bron van de data is het belangrijkste verschil tussen First-, Second- en Third-Party intent data. First-party data worden door jouw eigen bedrijf verzameld en third-party data door gespecialiseerde bedrijven. Als je alleen werkt met third-party intent data, mis je veel detail.
Laten we een vergelijking maken:
Data providers voor first-party intent data
Zoals de term first-party al aangeeft, verzamel je deze intent data zelf. Om first-party intent data te verzamelen gebruik je: tracking- en analysetools, lead capture-formulieren, monitor je social media en e-mail-engagement, voer je klantonderzoeken uit en gebruik je datamanagementplatforms om de gegevens te analyseren en in te zetten.
Het is mogelijk om dit zelf te doen als je alleen de interactie met jouw content, video’s, website of ander bedrijfsmiddel wil meten. Maar je kunt ook een bedrijf inzetten om je hierbij te helpen. Die zetten een platform in om de tracking en analyse van e-mails, webverkeer en content uit te voeren en om lead capture-formulieren op te zetten.
Data providers voor second-party intent data
Om Second-Party intent data te verzamelen heb je een partnerschap nodig met bedrijven die toegang hebben tot voor jou relevante data. Je kunt onder meer op de volgende manieren toegang tot Second-Party intent data verkrijgen:
Zoek potentiële partners: Ga op zoek naar bedrijven die een vergelijkbare doelgroep hebben of die in complementaire branches actief zijn. Je kunt potentiële partners online of via branche-evenementen en vakbeurzen vinden.
Benader potentiële partners: Benader de potentiële partners die je op het oog hebt en kijk of er een mogelijkheid is om data te delen. Stuur hun business-development team een e-mail of bel om de mogelijkheden te bespreken.
Sluit een deelovereenkomst voor data: Sluit met de partner van jouw keuze een deelovereenkomst voor data. Leg daarin de voorwaarden van de overeenkomst goed vast. Denk aan details zoals het type data dat je gaat delen, hoe vaak de data worden bijgewerkt en eventuele vergoedingen of omzetdelingsregelingen.
Implementeer het delen van data: Zodra de overeenkomst is getekend, kun je de nodige technologie en processen implementeren waarmee je toegang krijgt tot de data. Mogelijk moet je hiervoor samenwerken met een partner om data feeds en API’s op te zetten waarmee je de data integreert met jouw marketingtechnologiestack.
Monitor en optimaliseer prestaties: Net als bij ieder ander marketinginitiatief is het belangrijk om de opbrengst van jouw Second-Party intent data-partnerschap te monitoren en (waar nodig) aanpassingen te maken. Beoordeel regelmatig de datakwaliteit, verfijn de targeting-criteria en optimaliseer je campagnes om de ROI te maximaliseren.
Om aan Second-Party intent data te komen, heb je sterke partnerschappen en technologische oplossingen nodig. Het is belangrijk om binnen deze partnerschappen bedrijfsdoelen en databehoeften duidelijk vast te leggen en prioriteit te geven aan transparantie, ethisch datagebruik en naleving van de relevante regelgeving en privacywetten.
Data providers voor third-party intent data
Third-party intent data haal je op bij externe bronnen zoals dataproviders, uitgevers of andere online platforms.
Om aan third-party intent data te komen, heb je relevante dataproviders nodig, moet je de datakwaliteit evalueren, onderhandelen over de toegang, de data in jouw marketingtechnologiestack integreren en de datakwaliteit bewaken. Houdt jouw bedrijfsdoelen en databehoeften in de gaten als je third-party intent data wilt gaan inzetten en geef prioriteit aan transparantie, ethisch datagebruik en naleving van de relevante regelgeving en privacywetten.
Third-party dataproviders geven je een overzicht van de interesses van klanten buiten jouw digitale omgeving. Voor een bedrijf of besluitvormer tot aankoop overgaat, doen ze meer dan 12 zoekopdrachten op internet. Die zoekopdrachten leveren intent data op die providers aan je kunnen verkopen. Hier zijn enkele van verkopers van intent data:
- Visitor Queue
- Bombora
- ZoomInfo
- 6sense
- SalesIntel
- TechTarget
- DemandBase
- G2
Welke intent data stimuleren sales?
Alle soorten intent data helpen je bepalen waar jouw bedrijf zich op moet richten om de verkoop te verbeteren.
First-party intent data geven je veel meer inzicht in jouw prospecten. Je krijgt alleen geen waarschuwing als een nieuwe klant geïnteresseerd is in jouw diensten of producten.
Met third-party intent data zie je die nieuwe klanten wel, maar kan het gebeuren dat je niet over de juiste contactgegevens beschikt om de kans te benutten.